Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, feb, 19 2019
Senaste Nytt

Världsantidopningsbyrån får medel på 1,4 miljoner kronor inför OS

Socialminister Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
Socialminister Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 02 feb 2018

Regeringen har beslutat att ge Världsantidopningsbyrån (WADA) 1,4 miljoner kronor för verksamheten 2018, bland annat för insatser inför och under de Olympiska vinterspelen och Paralympics i Pyeongchang i Sydkorea.

I år kommer WADA, utöver insatser vid OS och Paralympics, att särskilt prioritera arbetet med kvalitén i idrottens antidopningsarbete så att det följer Världsantidopningskodens bestämmelser.

– Idrotten ska ske på lika villkor, därför är fusk och dopning fullständigt oacceptabelt. Sverige bidrar till det internationella dopingarbetet för att ingen idrottare ska behöva riskera sin hälsa för att kämpa om medaljer, säger idrottsminister Annika Strandhäll.

Världsantidopningsbyrån (WADA) bildades år 1999 på initiativ av den Internationella olympiska kommittén, regeringar och företrädare för mellanstatliga organisationer i hela världen. Världsantidopningskoden är det regelverk som styr idrottens antidopningsarbete i hela världen. Nu pågår arbetet med att förbättra och effektivisera regelverket som ska antas vid Världsantidopningskonferensen i Katowice, Polen 2019.

Det svenska bidraget till WADA uppgår 2018 till 174 416 US-dollar, vilket motsvarar ungefär 1,4 miljoner kronor.

Under vinter-OS i Sydkorea kommer idrottsminister Annika Strandhäll även träffa ledningen för WADA för att diskutera hur Sverige kan bidra till att förstärka arbetet mot dopning inom idrotten ytterligare.

Annons