Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, feb, 19 2019
Senaste Nytt

Färre turister till USA - Trump får skulden

Amerikansk turistreklam från 1937. Foto: Wikimedia, kredit: WPA
Amerikansk turistreklam från 1937. Foto: Wikimedia, kredit: WPA
Publicerad av
Markku Björkman - 31 jan 2018

Turismindustrin i USA och i andra länder, där researrangörerna organiserar resor till USA anser att " Trump är orsaken till färre besök i USA."

- Nedgången står i kontrast till det faktum att turismen ökar på andra håll i världen, säger Vincent Wolfington, tidigare ordförande för BBC: s World Travel and Tourism Council.

- Nedgången är allvarlig, men vår princip är att bevara en strikt, nationell säkerhetspolitik, samtidigt som vi välkomnar internationella besökare, säger Roger Dow, president för US Travel Association.

Mellan 2015 och 2017 upplevde endast två av de 12 största resmålen en minskning av långväga resor. Det var USA och Turkiet.
- När människor reser, letar de efter fina, upplyftande och känslomässiga upplevelser. De flesta människor anser att det finns för många problem med en resa till Förenta staterna just nu , säger Vincent Wolfington.

Siffror från US National Travel & Tourism Office visar att antalet internationella besökare minskade med fyra procent under de första sju månaderna 2017. Flera inom turistbranschen betecknar detta som ett "Trump-fall".

USA: s turistsiffror har haft en relativt stabil ökning sedan mitten av 2000-talet, där en topp nåddes år 2015. Sedan dess besökte 77,5 miljoner människor USA.

Antalet besökare stannade dock 2016 och siffrorna föll med två procent, och detta fördubblades det följande året. Det beräknas att nedgången för 2016 accelererade de första sju månaderna 2017, skriver det brittiska TV-bolaget. Flera i den amerikanska turistindustrin hävdar att Trump gör internationella resenärer ovälkomna i landet.

Både brittiska tidningarna The Telegraph och The Independent, som hänvisar till Trumps djärva retorik över andra nationaliteter och allt striktare invandringspolitik, anser att dessa är de främsta orsakerna till "Trump Random".

Telegrafen genomförde också en undersökning före det senaste amerikanska valet, där 35 procent av de tillfrågade sa att de inte skulle besöka USA om Donald Trump blev president. Det var ett svar som turistnäringen varnade för och som kunde hända, skriver The Independent.

På hyrbil24 såg man man en minskning på hela 25 procent på bokningar av hyrbil i USA under år 2017 i jämförelse med föregående år vid samma period.

- Jag är säker på att fler människor tänker igenom ordentligt innan de besöker USA, när det har tagit del av presidentens retorik och omdiskuterade beslut genom media", säger Dan Petlier, Turism Tour Operator Company, The Switch t till The Globe och Mail.

Enligt World Travel and Tourism Council bidrog turismen 2016 till åtta procent av USA: s bruttonationalprodukt. 

Källor: Globe/ Mail,/ BBC: s World Travel and Tourism Council. 

Annons