Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, feb, 19 2019
Senaste Nytt

SJ: Så många tar tåget till skidorterna

Foto: SJ
Foto: SJ
Publicerad av
Christer Wiik - 29 jan 2018

Varannan svensk planerar att resa på semester i vinter och 27 procent reser inom Sverige. Skidor och släkt lockar mest och Åre är den skidort som flest vill åka till, följt av Sälen och Riksgränsen. Tre av fyra väljer tåget som kollektivt färdsätt. Det visar SJs Sifo-undersökning om vinterresandet 2018.

Det är ett stort intresse för resa på semester inom Sverige i vinter. Det som lockar allra flest svenskar är skidåkning (39 procent), följt av besök hos släkt och vänner (36 procent) och kvalitetstid med familjen (30 procent).

I vinter planerar var femte svensk att resa till fjällen. Åre toppar listan över vilka svenska skidorter som svenskarna helst vill resa till, vilket 29 procent av svenskarna uppger. Därefter kommer Sälen (24 procent) och Riksgränsen (12 procent), enligt SJs Sifo-undersökning

Hos SJ är det stort tryck på vinterbokningarna, inte minst till skidorterna. Även hos SJ är Åre det mest populära resmålet bland skidåkarna. Den skiddestination som ökar mest i popularitet i vinter är Riksgränsen, dit bokningarna fördubblats.

- Svenskarna älskar att åka skidor både på längden och tvären. Vi ser en stor efterfrågan på resor till fjällen i år, inte minst på resor med nattåg norrut till skidorter i övre Norrland och Jämtlandsfjällen, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ, som analyserat vinterns svenska resetrender.

SJs nattågsbokningar norrut till de svenska skidorterna ökar med 10 procent under januari-mars, jämfört med samma tid i fjol.

- Att åka nattåg till fjällen med SJ är både bekvämt och enkelt. Det är en stor fördel att komma fram utvilad och ge sig ut i skidbacken direkt, säger Karin Starkman Ahlstedt.

SJs Sifo-undersökning visar att tåg är vinterns överlägset mest populära kollektiva färdmedel inom Sverige. 74 procent väljer tåget, följt av flyg (33 procent) och buss (21 procent). Främsta anledningen till att svenskarna väljer tåget i vinter är att det är bekvämt (49 procent), miljövänligt (42 procent) och enkelt (35 procent).

- Det blir allt mer populärt åka tåg till vinterns resmål, inte minst till skidorterna. Allt fler upptäcker att det är ett lika bekvämt som miljövänligt sätt att resa, säger Karin Starkman Ahlstedt.

I SJs Sifo-undersökning om vinterns resande uppger mer än hälften av svenskarna att de ska åka på semester i vinter, varav 27 procent inom Sverige. Det finns tydliga skillnader mellan kvinnor och män. Fler män än kvinnor vill åka skidor och uppleva snö och vinterväder, medan kvinnorna i större utsträckning än männen reser för att få kvalitetstid med familjen, hälsa på släkt och vänner samt för att shoppa.

De unga reser mer än övriga åldersgrupper på Sverigeresor. I åldersgruppen 18 – 25 år säger 37 procent att de planerar en resa i Sverige i vinter, medan bara 14 procent av de som är över 65 år gör det.

 

Annons