Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, feb, 19 2019
Senaste Nytt

Ellevio gör jättesatsning på elnätet i Idrefjällen och Grövelsjön

Bild: Idre Himmelfjäll.
Bild: Idre Himmelfjäll.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 15 jan 2018

Ellevio gör en rejäl satsning på elnäten i Idrefjällen och Grövelsjön. Totalt rör det sig om projekt för cirka 150 miljoner kronor som ger drygt 7 000 hushåll och företag ett modernt och vädersäkrat elnät.

Idrefjällen är redan idag ett av landets största skidområden – men sitter knappast nöjda. Under de kommande åren görs stora satsningar på nya skidområden, liftar och boenden. Bland annat öppnar Idre Himmelfjäll under 2019 ett helt nytt skidsystem som på sikt ska ha 10 000 bäddar och även grannen Idre Fjäll siktar på att växa. I takt med att området expanderar ökar också behovet av el. Därför genomför nu Ellevio en rad projekt för att utöka kapaciteten i elnätet, skaffa fler möjligheter till reservmatningar för elen och säkra elnätet mot väder och vind.

- Vi tar ett helhetsgrepp som täcker in både det regionala och det lokala elnätet. Vi bygger nya ledningar som transporterar elen mellan områden och moderniserar ställverken, säger Martin Pluto, projektplanerare på Ellevio.

- När vi analyserar elanvändningen i området idag och gör prognoser för framtiden ser vi att det finns ett behov av att utöka kapaciteten. Både för att kunna tillgodose våra kunders behov och kraven på en god elkvalitet. Fler får möjlighet att njuta av de vackra fjällen runt Idre, säger Martin Pluto.

Planer på nya ledningar

Ellevio bygger om fyra större ställverk; Idre Fjäll, Idre (Idre samhälle), Särna samt Sågliden (Grövelsjön). Dessutom finns planer på att bygga nya ledningar mellan Idre och Sågliden (ca 30 kilometer) samt mellan Idre Fjäll och Brattströmmen (ca 8 kilometer).

I det lokala nätet, närmast slutkunderna, pågår ett antal större projekt, bland annat i Lövnäs-Särnstugan samt i Månsta-Rot. Under 2018 startar ytterligare två större projekt i Gömslet och Sågliden.

Beroende av besöksnäringen

Kommunalrådet Peter Egardt (S) är positiv till att Ellevio storsatsar i hans kommun.

- Vi är väldigt beroende av besöksnäringen och ser att den kommer öka rejält kommande år. Därför är det oerhört viktigt för oss att elnäten utvecklas och inte stoppar den utvecklingen. Jag ser mycket positivt på satsningarna Ellevio gör, säger Peter Egardt.

För Idre Himmelfjäll är Ellevios satsningar på elnäten helt avgörande för att man ska kunna fullfölja de storslagna planer som finns.

- Vi är glada och tacksamma över Ellevios storsatsning på elnätet. Den möjliggör Idreområdets fortsatta utveckling, säger Torbjörn Wallin, vd för Idre Himmelfjäll.

Annons