Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jan, 24 2019
Senaste Nytt

Gymnastik- och parkourhall invigs i Kungsbacka

Bild: Kristina Axelsson.
Bild: Kristina Axelsson.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 09 jan 2018

Snart invigs den nya gymnastik- och parkourhallen på Energigatan 23 i Kungsbacka. Hallen är efterlängtad bland Kungsbackas gymnaster och parkourutövare och har tillkommit tack vare ett samarbete mellan Kungsbacka kommun och föreningar.

– Nu får vi en alldeles egen hall och slipper släpa tung utrustning. Det här betyder jättemycket för gymnastiken i Kungsbacka, säger Gunilla Madsen, ordförande i Tölö Gymnastikförening.

Hallen används redan nu för föreningarnas träning och inrymmer särskilda ytor för parkour, truppgymnastik och artistisk gymnastik.

Under invigningen klipps bandet av Peter Söderberg, ordförande i nämnden för Fritid & Folkhälsa. Därefter blir det uppvisningar i gymnastik och parkour.

Ungdomsinflytande och föreningsengagemang ledde till ny hall

Gymnasterna i Kungsbacka har länge haft ett behov av en gymnastikhall. Tillsammans med gymnastikföreningarna har Kungsbacka kommun tagit fram en utvecklingsplan för gymnastiken i Kungsbacka. Utifrån utvecklingsplanen har sedan kommunen fattat beslut om att i den långsiktiga lokalförsörjningsplanen inkludera en specialbyggd gymnastikhall.

Men när en grupp unga gymnaster kom med förslaget om en ny gymnastikhall våren 2016 under Barbrobetalar-kampanjen – kommunens forum för ungdomsinflytande – hittade man en snabbare lösning på lokalfrågan. Förslaget röstades fram av ungdomarna och gick vidare till det rådslag med politiker som Barbrobetalar-kampanjen resulterar i.

Cirka 150 unga gymnaster från Gymnastikföreningen Tempo och Tölö Gymnastikförening slöt upp på rådslaget. De var väl förberedda och deras starka argument övertygade politikerna.

– Vi träffar alla ungdomar som vill innan rådslaget för att förbereda dem och träna argumentation, säger Nedim Kirlic, utvecklare på förvaltningen för Kultur & Fritid. Men det bygger på att de själva måste engagera sig, vilket gymnasterna verkligen gjorde.

Förslaget om en ny gymnastikhall beviljades av politikerna och det bestämdes att gymnastiken skulle få en temporär hall fram till att den permanenta hallen är byggd. Samtidigt fanns ett stort behov hos många parkourutövare att hitta en inomhuslokal att vara på. Lösningen blev att låta de båda verksamheterna dela på den nya hallen. I hallen finns därför ytor både för parkour och gymnastik och ett gemensamt kök och omklädningsrum.

Kungsbacka kommun tilldelades 2016 utmärkelsen Årets gymnastikkommun av Gymnastikförbundet och i motiveringen lyftes utvecklingsplanen för gymnastiken och arbetet med ungdomsinflytande fram.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang från representanterna från GF Tempo, Tölö GF och parkourföreningen Free Running Sweden. Det är tack vare deras kunskaper och starka engagemang som vi lyckats skapa hallen som den ser ut idag, säger Robert Andersson, verksamhetschef på förvaltningen för Kultur & Fritid.

Annons