Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jan, 24 2019
Senaste Nytt

Norska Enova investerar i ”grön” ishockeyarena

Hockeyarenan kommer, enligt Enova, att ge både spelare och åskådare ett optimalt inomhusklimat med minsta möjliga klimatpåverkan. (Foto: Hille Melbye Arkitekter/Kultur- och idrottsbyggnad Oslo KF)
Hockeyarenan kommer, enligt Enova, att ge både spelare och åskådare ett optimalt inomhusklimat med minsta möjliga klimatpåverkan. (Foto: Hille Melbye Arkitekter/Kultur- och idrottsbyggnad Oslo KF)
Publicerad av
Markku Björkman - 03 jan 2018

Genom att kombinera ett antal nya spännande tekniska lösningar minskas energiförbrukningen i byggnaden till en tredjedel av det som användes i Oslos gamla Jordal Amfi-arena.

Enova SF är ett statligt företag som grundades 2001 och ägs av olje- och energiministeriet . Finansieringen av verksamheten sker genom tilldelning av medel från Energifonden. 

Tillgängliga medel bör användas så kostnadseffektivt som möjligt för att uppnå de mål som myndigheterna alltid har för verksamheten. Energifonden finansierar genom ökad avkastning från "Klimat, förnybar energi och energiomvandlingsfond".

Enova bidrar med 22 miljoner norska kronor till vad som sannolikt blir en av världens mest energieffektiva ishallar.

- Oslo kommun deltar i detta intressanta byggprojekt, som kommer att bestå av moderna energi- och miljölösningar, säger Eli Grimsby, kultur- och idrottschef i Oslo.

Det är mycket svårt att göra en ishall 100-procent energieffektiv. Det viktigaste för ishockey är naturligtvis isen. Det gäller oavsett om hallen har den kvalitet som gör det lämpligt för att spela bra hockey i byggnaden.

Det ställs höga krav på stabil temperatur och oklanderlig luftkvalitet. I ett land där klimatet varierar så mycket som i Norge är det krävande nog. Dessutom utgör varierande användning av hallen en extra utmaning. 

Om arenan är fylld med över 5000 åskådare är det nödvändigt att kyla ner ordentligt, men om det bara är en träning som äger rum i en annars tom hall, kan det finnas behov av uppvärmning. Tillsammans bidrar detta till ett stort energibehov.

I Nye Jordal Amfi-arenan löses utmaningen med hjälp av varierande utomhustemperaturer genom att hallen byggs som ett passivt hus. Det betyder att byggnaden är så bra och tätt isolerad att den yttre påverkan minimeras. Detta räcker dock inte för att minska energiförbrukningen nämnvärt, enligt Enova.

Dessutom används överskottsvärme från den gamla och kalla anläggningen för att värma den nya hallen när det behövs. Det är det som kommer att göra den största skillnaden i energianvändning jämfört med den gamla hallen, säger Grimsby.

Hallen kommer också att ha ett antal andra innovativa element som bidrar till de goda resultaten, inklusive en ventilationslösning som säkerställer att allmänheten minimerar inomhusklimatet på hockeybanan.

Den nya fossilfria Jordal Amfi-arenan, som ska bli färdig hösten 2018, kommer också att ha ett solsystem på taket som täcker en tredjedel av energibehovet.

Källa: Enova 

 

 

Annons