Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jan, 24 2019
Senaste Nytt

Yasuragi öppnar igen efter renovering

Bild: Yasuragi.
Bild: Yasuragi.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 19 dec 2017

Efter en omfattande ombyggnation av det japanska badet öppnar nu den japanska bad-, spa- och mötesanläggningen Yasuragi åter upp dörrarna. Konceptet är detsamma som tidigare, men förfinat. 

Tillsammans med DAP arkitekter och med inspiration från en studieresa till Japan presenteras nu det nya japanska badet där besökarna kommer ännu närmare kärnan i den japanska badhuskulturen. 

Yasuragi öppnar för allmänheten den 1 januari 2018. 

- DAP fick i uppdrag att skapa en plats att längta till. För oss på Yasuragi handlar det om att förvalta det japanska arvet och ge framtida generationer en plats där det självklara är att få komma närmare varandets innersta kärna. Varje liten detalj i material, rumslighet och bemötande ska möjliggöra det som är Yasuragi – det som kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa. Själens utandning, säger Sunniva Fallan Röd, vd på Yasuragi.

Den nya miljön har tagit fasta på det japanska och står i samklang med den karga nordiska skogs- och havsmiljön i Stockholms skärgård. Betong och trä är grundelement tillsammans med växtlighet som bland annat utgörs av ett träd i anslutning badet. Miljön är intim och varm, samtidigt som det finns ytor för alla att hitta sin avskilda plats på. Vackra ljusinsläpp från glasväggar och tak möjliggör för naturen utanför att göra sig påmind.

Konceptet på Yasuragi är detsamma som innan ombyggnationen, men den nya miljön innebär fler möjligheter till avkoppling. Precis som tidigare börjar badbesöket med en introduktion till den japanska tvagningen, som alla uppmanas att börja med. Efter den grundliga tvagningen finns det varma källor inne i tvagningsrummet. Här finns även torrbastu och sköna duschar.

-Ett fantastiskt spännande uppdrag som startade med en resa till Japan för drygt ett år sedan. Utgångspunkten för idéerna har varit att inspireras av och tolka den japanska badkulturen för att passa en plats i Sverige och Stockholms skärgård. Materialpaletten tar avstamp i det befintliga huset med sin fantastiska betong. Andra material är svartbetsad ek, ljus ek, mönstrade kakelplattor och specialdesignade tak av metallraster i olika mönster. Några ord som har följt med oss i hela processen är: Tradition, balans, natur, kontrast, njutning och stillhet säger Mats Hansson, Kreativ chef på DAP.

Utöver ett nytt japanskt badhus har det skapats en ny välkomstplats där gästerna tas emot och i anslutning till behandlingsrummen finns nya ytor för avkoppling. 

Annons