Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, sep, 26 2018
Senaste Nytt

Utbyggnad av Östersunds FK´s fotbollsläktare

Norra läktaren på Jämtkraft Arena. Foto: ÖFK.
Norra läktaren på Jämtkraft Arena. Foto: ÖFK.
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 28 sep 2017

Östersunds FK (ÖFK) bygger ut sin norra läktare rekordsnabbt. På endast fyra och en halv vecka lyckades den lokala entreprenören Martinsons utöka läktarens kapacitet med 1745 sittplatser.

Framgångsrecept för byggnationen är en mångårig erfarenhet av projekteringsverktyget Tekla Structures och användning av BIM-teknik vilket resulterade i både kortare projekteringstid och snabbare byggprocess.

I normala fall innebär en utbyggnad av en läktarsektion av den här omfattningen en arbetstid på minst 20 veckor. Men beslutet att återanvända den gamla Tekla-modellen från 2007 när Jämtkraft Arena byggdes gav Martinsons möjlighet att effektivisera arbetet så till den grad att produktionen av material kunde påbörjas redan samma vecka som beställningen gjordes. 

Användningen av BIM-modeller i Tekla Structures tillsammans med ett nära samarbete med lokala entreprenörer som till exempel NCC gjorde att hela arbetsprocessen från projektering till montering gick att genomföra på endast fyra och en halv vecka. Det innebär att ÖFK nu kan spela sina hemmamatcher i Europa League på Jämtkraft Arena samtidigt som det effektiva arbetet inneburit besparingar för klubben.

I projektet har Martinsons ansvarat för projekteringen, produktionen och montaget av breddningen samt förlängningen bakåt i limträ. På plats har NCC varit ansvarig totalentreprenör och producerat plintar, asfalterat och hanterat det utöver själva läktarstommen.

Om Jämtkraft Arena:

Byggdes: 2007
Senaste utbyggnad: 2017
Kapacitet: 8 466
Planstorlek: 105x68 meter
Underlag: Konstgräs