Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 25 2018
Senaste Nytt

Eskilstunas nya sportarena invigs

Foto: Eskilstuna kommun
Foto: Eskilstuna kommun
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 30 maj 2017

I helgen är det invigning av STIGA Sports Arena i Eskilstuna. Med sina tre hallar erbjuder Eskilstunas nya arena stora möjligheter för idrottsföreningar, skolidrott, konserter, mässor och andra evenemang. 

Under dagen kommer Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande, Mona Kanaan, kultur- och fritidsnämndens ordförande samt Bertil Andersson, Eskilstuna Kommunfastighets styrelseordförande vara på plats för att inviga arenan.

 

Bakgrund 
Vägen har varit lång från förstudien som var klar 2010 via flera olika beslut i kommunfullmäktige och det första spadtaget som togs i maj 2015. Byggprojektet har hållit sig inom budgeten som var 360 miljoner kronor.

STIGA Sports Arena Eskilstuna har en hög miljöprofil såväl i utformning som under arrangemang. Den är klassad i nivå guld för Miljöbyggnad vilket innebär lägre energianvändning och krav på val av byggmaterial för att minimera miljöpåverkan.

 

Eskilstuna Kommunfastigheter AB äger Eskilstunas nya arena och ansvarar för fastighetsskötsel och underhåll. 

  • Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för dagliga driften i arenan. Genom att hyra ut hallarna skapas förutsättningar för träningar, skolidrott och evenemang.
  • Destination Eskilstuna ansvarar för att marknadsföra arenan till kommersiella och ideella aktörer i syfte att sälja och värva passande evenemang i enlighet med evenemangsstrategin.
  • Stadsbyggnadsnämnden ansvarar för skötsel av utomhusmiljön och planering av trafik, parkering och hållbart resande.

Huvudarenan blir cirka 15 600 kvadratmeter och är delbar för att få fler användningsområden. Det kommer att finnas fyra fullstora träningsplaner (20 x 40 meter) som avgränsas av en ridåvägg i huvudarenan. Tre teleskopläktare gör att antalet platser kan varieras mellan 3 700 och 5 000 beroende på evenemang.

Arenan ska ha en hög miljöprofil såväl i utformning som under arrangemang. Den kommer att klassas i nivå guld för Miljöbyggnad vilket bland annat innebär lägre energianvändning och miljöpåverkan.

Byggnaden är placerad i Munktellstaden i centrala Eskilstuna med god tillgänglighet och kommunikationer. I närområdet finns konsert- och teaterarenan Lokomotivet, nya badhuset Munktellbadet, flera hotell, tågstation, stadskärnans butiker och restauranger.