Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jul, 22 2019
Senaste Nytt

Fono – unik uteanläggning för unga DJs

Bild: Angelica Träff/Lappset
Bild: Angelica Träff/Lappset
Publicerad av
Rikard Aberg - 29 apr 2015

Ett stationärt utomhus-DJ-bås, fritt för alla att använda och bara med hjälp av en mobiltelefon. Det är Fono, en ny och unik lösning som ger vem som helst chansen att bli DJ och spela och mixa musik live.

Den är ännu ny på marknaden, släpptes 2014, men börjar poppa upp lite här och där i Europa: vid skateramper och utegym, basketplaner, parkourbanor och andra platser där ungdomar samlas för aktiviteter. Eller som i Helsingborg, där Sveriges än så länge enda anläggning finns: vid strandpromenaden Gröningen.
– Ifjol fick Helsingborg låna en Fono-anläggning på prov över sommaren, men den blev så populär att kommunen utan att tveka bestämde sig för att köpa den, berättar Katja Skånér, försäljnings- och marknadschef hos utvecklaren och tillverkaren Lappset.

Utomhus-DJ-båset Fono består av en ljudanläggning med högtalare och ett mixerbord med olika DJ-funktioner som ger användaren möjlighet att mixa, loopa, scratcha med mera och både spela in och spela upp sin musik live. Mobilen läggs på en platta som fångar upp och förstärker ljudet, och musiken kan streamas från Spotify, Youtube och liknande källor eller spelas från egna filer. – Ungdomar gillar att träffas och lyssna på musik tillsammans och spela för varandra. Med Fono kan de inte bara göra det utomhus med en riktig anläggning, utan också skapa sin egen musik.

Ur driftsperspektiv kräver Fono inte mer än en strömkälla (på prototypstadiet finns även en solcellsdriven version). Anläggningen är gjuten i betong (vikt: 1, 6 ton) och utformad för att klara såväl hårt slitage som elementens härjningar; Fono kan i princip användas dygnet runt årets alla dagar oavsett väder. Då högtalarna är vända inåt i anläggningen sköljer ljudet över vad som kan blir ett spontant dansgolv, samtidigt som det skärmas av från förbipasserande.
– Som vi ser det passar Fono överallt där ungdomar samlas och träffas. Även skolgårdar och fritidsgårdar, till och med i bostadsområden passar det, säger Katja Skånér.

Förutom i Helsingborg finns en Fono på prov i sommar i Malmö Folkets Park och visas även på Elmia Park-mässan i september.

Annons