Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, apr, 25 2019
Senaste Nytt

Hybridgräs kan vara fotbollens framtid

Hybridgräs testats nu på Lagavallen i Ljungby. Anläggningen är först i Sverige med det nya underlaget. Foto: Unisport
Hybridgräs testats nu på Lagavallen i Ljungby. Anläggningen är först i Sverige med det nya underlaget. Foto: Unisport
Publicerad av
Tommy Ekholm - 02 sep 2016

Naturgräs eller konstgräs är en fråga som diskuteras inom den svenska fotbollsrörelsen. Klubbar vill bland annat att konstgräs förbjuds på elitnivå. Svaret på den frågan kan bli hybridgräs, rapporterar TT.

– Det är ett jättespännande alternativ, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Sef, som utreder underlagsfrågan i svensk fotboll, till TT

Malmö FF har lagt fram ett förslag om att förbjuda konstgräs i fotbollsallsvenskan. Föreningen svensk elitfotboll (Sef), som samlar klubbarna i allsvenskans och superettan, drar nu igång en utredning om konsekvenserna av olika underlag. Sef har som mål att kunna ta ett gemensamt beslut i frågan under hösten 2017. De enda allsvenska klubbar som idag står bakom ett konstgräsförbud är Malmö FF och AIK.

Ett alternativ som nu läggs fram är hybridgräs. Det är ett underlag där naturgräset förstärks med konstgräs. Lagavallen i Ljungby är först med i Sverige med att testa det nya underlaget. Hybridgräset ska kunna klara mellan två till fyra gånger så stor belastning som naturgräs. Dock är hybridgräset inte lika slitstarkt som vanligt konstgräs.

– Det är en möjlig lösning för att uppfylla alla krav. Men det måste testas i vårt klimat. Om man har problem med gräsväxten får man en taskig konstgräsplan, säger Mats Enquist till TT.

Annons