Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Skidindustrin påverkad av klimatförändringarna

Foto: Håkan Hjort
Foto: Håkan Hjort
Publicerad av
Sanna Kesselfors - 23 mar 2016

Snö är en värdefull resurs för skidindustrin. Utan snö blir det ingen skidåkning och därmed ingen skidturism. Luleå tekniska universitet kommer med start i år att hålla en årlig konferens med internationella forskare och snöintressenter på temat snö. I år ligger fokus på hur innovation och teknik kan skapa en vit vinter även i framtiden. Detta skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

En stor förändring sker inom turism och skidindustrin i Sverige. Snön som tidigare tagits för given är nu en värdefull resurs som måste utvinnas, bearbetas och underhållas. Klimatförändringarna gör att vintrarna förutspås bli kortare och snöfattigare. Exempelvis har flera skidsporttävlingar ställts in, fått flyttas eller genomförts på alternativa banor på grund av snöbrist. 

– En fråga som intresserar forskare, skidindustrin och turistnäringen när det gäller snö, är mycket hur vi kan garantera snö trots snöfattiga vintrar, säger Nina Lintzén, forskare på Luleå tekniska universitet och själv elitåkare inom långlopp längdåkning i pressmeddelandet.

Skidindustrin måste snabbt förvandlas till en snöindustri och förändringen måste göras med modern teknik och kunskap.

Konferensen Frozen 2016 vid Luleå tekniska universitet fokuserar på hur innovation och teknik kan skapa en vit vinter även i framtiden. Forskare från Sverige, Norge, Schweiz och Kanada samt representanter från skidindustrin kommer för att vara på plats och föreläsa.

– Tidigare kostade snö 0 kronor/kg. Nu är det maskiner som ger snö till våra skidbackar och som ger snön de egenskaper vi vill ha. Vi tillverkar, sparar och flyttar snö, det kostar pengar och hur tillverkar vi snö på ett hållbart sätt? Det är en utmaning för oss forskare, avslutar Nina Lintzén.