Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, okt, 17 2017
Senaste Nytt

Skistar höjer priserna i Norge

Publicerad av
Tommy Ekholm - 04 jan 2016

Skistar höjer från årsskiftet priserna för Skipass på sina norska destinationer, Trysil och Hemsedal, med mellan 1,5 till 2,5 procent för de vanligaste giltighetstiderna.

Det framgår av en prisundersökning som SIX News har genomfört.

Prishöjningen görs för att kompensera bolaget för höjd norsk moms. De norska myndigheterna höjde från årsskiftet 2015/2016 momsen för så kallat reiseliv till 10 procent från tidigare 8 procent. Bortsett från Skipass med giltighetstid över en dag för vuxen är Skistars prishöjningar dock mer beskedliga än momshöjningen.

"Momshöjningen kom snabbt och överraskande. Det här beslutades egentligen i början av december. Det krånglar till det lite för oss för vi måste upp med nya prislistor och lite annat", säger Skistars destinationschef för Norge, Bo Halvardsson till SIX News.

Beaktas även valutakursförändringar under senare tid mellan den svenska och norska kronan ser situation däremot annorlunda ut.

"Vid en ettårsjämförelse är det en rejäl prissänkning för en svensk", säger Halvardsson.

En annan förändring som Skistar har gjort för sina svenska och danska gäster vid sina norska destinationer är att redovisa priserna för Skipass i lokal valuta.

"Från början har det varit att man lättare ska hitta fram till sin egen valuta. Samtidigt ser vi att fler och fler genom webben blir vana vid olika valutor. Men det är tänkt som ett hjälpmedel", säger Bo Halvardsson.

Samtidigt som den nya presentationen gör det tydligare för gästerna, som inte behöver räkna om priset till sin lokala valuta, uppstår en valutakursdifferens då de lokala priserna hålls fast över en hel säsong.

Då valutakursomräkningen gjordes i början av december skiljer sig priserna något åt mellan de olika valutorna.

Till exempel kostar ett Skipass för vuxen i Trysil över en vecka 1.970 norska kronor, men har på svenska sajten priset 1.931 svenska kronor. Vid dagens växelkurs på 0,95 kronor för den norska kronan borde priset i svenska kronor ligga på cirka 1.875 svenska kronor, en skillnad på drygt 56 kronor vid rådande växelkurs.

"Det där blir olika från år till år och varierar under säsongen. Men vi har valt att ha ett fast pris över hela säsongen. Det brukar jämna ut sig det där", säger Halvardsson.

Skistar valutakurssäkrar till viss del sina intäkter vad gäller boendet medan intäkter från Skipass inte valutakurssäkras.

Under 2007 sänktes momsen i Sverige från 12 till 6 procent efter en omklassificering där alpinskidåkning betraktas som upplåtelse av idrottsanläggning i stället för transport i skidlift.

(SIX News)