Mötesplatsen för dig inom sport- och fritidsbranschen, jun, 19 2019
Senaste Nytt

Fabege huvudägare i Friends Arena

Foto: Adam Wycichowski
Foto: Adam Wycichowski
Publicerad av
Henrik Ståhl - 25 nov 2016

Fabege förvärvar Solna stads, Peabs och Jernhusens andelar i Arenabolaget i Solna KB som äger Friends Arena. Efter förvärvet kommer Fabege och Svenska Fotbollförbundet gemensamt att driva den fortsatta utvecklingen av arenan.

En förutsättning för transaktionen har varit fullföljande av ett sedan tidigare planerat kapitaltillskott. Detta enligt ett pressmeddelande från Fabege. Som en följd av kapitaltillskottet tillförs Arenabolaget fastigheten Nationalarenan 9, den så kallade Arenagate som utgör entrébyggnaden till arenan. Genom omstruktureringen ska den framtida likviditeten i Arenabolaget förbättras avsevärt dels genom lösen av kostsamma finansieringslösningar och dels genom amortering av lån. 

Fabeges ägarandel efter omstruktureringen uppgår till 66,7 procent och Fabege tar därmed ett större ansvar för framtida resultat. Genom lika fördelning av ägandet i komplementären ABS AB (50/50) kommer Fabege och SvFF, som jämbördiga parter med lika inflytande, tillsammans att driva utvecklingen av ABS framåt. ABS kommer inte att konsolideras i Fabege-koncernen utan ska även fortsättningsvis redovisas som ett intressebolag.

- Arenabolaget stärks och Fabege får nu tillsammans med SvFF bättre förutsättningar att långsiktigt driva arenans utveckling framåt, kommenterar Christian Hermelin, vd Fabege i ett pressmeddelande.

En förutsättning för genomförande av affären är godkännande från kommunfullmäktige i Solna.

Annons